Humor i kriser?

Vissa saker skämtar man inte om... eller? Finns det katastrofer, eller andra företeelser som man helt enkelt inte får, eller kan skämta om? Finns det kriser som är så djupa att humor är fullständigt otänkbart?


Holocaust

Holocaust anses för att vara en av de största tragedier i världshistorien, men icke desto mindre finns det berättelser av och om Holocaust-överlevare som använt humor som en hjälp till att utstå ett fruktansvärt lidande.

"...Hela situationen med att de packade in oss i de där tågen. Vi var som boskap. Det var förfärligt inne i tåget. När vi anlände till Auschwitz kämpade alla för att komma fram till ett fönster, för att kunna se, men det gick inte att se något. Det var fönsterluckor utanför. Jag ville också se var vi var. En väninna frågade mig: 'Vad är det som är så viktigt att se? Jag svarade: 'Jag vill helt enkelt se konduktören, därför att jag har ingen biljett och vill veta när han kommer in'..."


11 september

Tre dagar efter attacken på World Trade Center, tog John Kapherer, känd i clown-världen som "Clem T", sin clownkostym på och åkte till Ground Zero. Hans berättelse:

"Jag får inte komma i närheten av World Trade Center, men jag underhåller eftersöknings- och räddningsmanskapen vid vaktbyten... Det mesta jag gör är att bara vara där för personer som letar efter försvunna vänner, pratar med barn, och underhåller folk inom vissa gränser. Det här är inte tiden för skämt och skratt men en tid för att bry sig och stödja andra.. Jag gör allt jag kan göra för att hjälpa även om det är från avstånd.

På TV, har borgmästaren sagt att han inte vill ha obehöriga personer i New York. Jag respekterar honom, men jag fortsätter pga det som poliser, brandmän, och eftersökningspersonal har sagt till mig. 'Du är ett ljusglimt för oss.'..

Säkerhetsrestriktionerna har ökat de sista tva dagarna och jag har ett begränsat området dit jag kan gå. Likhuset och sjukhusen är fyllda av människor som behöver kärlek, kramar och förståelse...

Jag håller händer och kramar folk. Det är lätt att krama en clown. Jag använder mycket tid på att prata med poliser, gör mitt bästa för att lyssna och förstå. Jag delar ut kramkuponger. Ibland ser polisen mig och frågar efter flera kramkuponger, så att de kan dela ut dem.

När de ser mig börjar de skratta. Många poliser vill få taget deras foto tillsammans med mig. och de vill att deras chef ska krama clownen så de kan ta ett foto...

Jag mötte Borgmester Giuliani och guvernören och allt de kunde säga var ' Tack för att du är här, vi behöver dig just nu.' Clowner gör skillnad och jag har mina minnen som bevis."

Mikael Hermansson
Telefon: 040-6935640

Primärt turné-område: Stockholm, Södertälje, Katrineholm, Nyköping, Norrköping, Linköping, Mjölby, Nässjö, Hässleholm, Malmö, Göteborg, Varberg, Halmstad, Helsingborg.

Det har hänt att jag hållt föredrag i Uppsala, Gävle, Garpenberg och Härnösand.

Mail besvaras snabbt:
mikael@veryfunny.se

Humor?